Nieuws afbeelding TC nieuws 5 - 6

Jong Dames en Jong Heren

Op MHC Soest spelen komend seizoen meerdere Jong Senioren teams. Die spelen in een aparte Jong Senioren competitie. Zodoende blijven meer A-junioren hockeyen. Dat is fantastisch. Maar zoals altijd ‘heb’ ook dit voordeel een mogelijk nadeel.

Na de A-junioren stoppen 18-jarigen massaal met hockey. Vooral omdat ze geen zin hebben om met en tegen dertigers te hockeyen. Die van 18 studeert, die van 30+ werkt, heeft kids en een hypotheek. Wat móet je met die gasten…!?

In de ‘Jong Senioren’ competitie spelen teams tegen elkaar in dezelfde leeftijdscategorie (18 tot 25 jaar) en in dezelfde levensfase.

Komend seizoen hebben we 2 of 3 Jong Dames teams en een Jong Heren team. Daar zijn we als familieclub ontzettend gelukkig mee. Het zijn vaak vriendenteams. Het zorgt voor reuring en gezelligheid op de zondagmiddag.

Die ‘reuring en gezelligheid’ heeft niet alleen aantrekkingskracht op A-junioren maar ook op tweedejaars B-junioren. We kregen de afgelopen weken van zowel meisjes als jongens in die categorieën het verzoek om vervroegd over te stappen naar een Jong Senioren team.

Als familieclub zijn we een groot voorstander van reuring en gezelligheid. Als we daar aan kunnen bijdragen, zullen we dat niet laten. Dus als een tweedejaars A-junior vervroegd wil doorstromen naar Jong Senioren, zullen we dat als het ook maar even kan niet tegenhouden.

Vervroegd doorstromen kan helaas ook een keerzijde hebben: het kan betekenen dat we A-spelers te kort komen om een team te formeren. In dat geval moet de rest van dat A-team opzeggen. En dat was uiteraard nooit de bedoeling toen de KNHB besloot een Jong Senioren competitie op poten te zetten. Toen dat effect zichtbaar werd, is de oorspronkelijke ondergrens van Jong Senioren van 17 verhoogd naar 18 jaar.

Naar aanleiding van de vragen en om duidelijkheid te bieden, hanteren we als club de volgende richtlijnen:

• Je kunt ingedeeld worden in een Jong Senioren team als je op de peildatum (1 oktober) 18 jaar bent;

• Je kunt een verzoek tot vervroegd doorstromen naar Jong Senioren indienen als je op de peildatum 17 jaar bent en toestemming hebt van je ouders/verzorgers;

• De club staat positief tegenover vervroegd doorstromen van 17-jarigen, maar zal per seizoen beoordelen wat de consequenties zijn voor de A-lijnen.

Concreet betekent dit dat je niet als 15/16-jarige B-junior de stap kunt maken naar de Jong Senioren, maar dat je die stap wel kan maken na je eerste jaar A-junioren, zolang dat geen consequenties heeft voor de A-lijn.

Met deze richtlijn bewaken we de continuïteit van de A-lijnen en onderstrepen we het uitgangspunt van de Jong Senioren teams, waarbij het met name gaat om teams die homogeen zijn wat betreft levensfase - de fase tussen scholier en 30+-er.