Nieuws afbeelding TC nieuws 29 - 10

Zaalhockey: pilot met MC12

Misschien verbaasde u zich er al eens over: een club die in de zaal ineens een MC12 blijkt te hebben. Of een JA12. Daar zit een verhaal achter. Dat leggen we hieronder graag even uit. Want wij hebben dit jaar ook van die teams. Als pilot, om te kijken of we op het sportieve vlak méér uit het zaalseizoen kunnen halen.

Over een week of 5 (time flies!) gaan de zalen open. Daar gelden andere regels. Letterlijk en figuurlijk. Want de een voelt zich er als een vis in het water, de ander weet zich geen raad met het kleine veld, die rare balken en dat dunne stickie.

In de breedte-teams is dat verschil in niveau en beleving sportief gezien meestal geen probleem. De tegenstander heeft er immers net zo veel last van.

Wat betreft eerste lijnteams wordt zaalhockey steeds vaker benaderd als ‘een andere tak van sport’. Daarbij wordt het eerste lijn zaal-team  samengesteld op basis van ‘zaal-kwaliteiten’. Zodoende kan het gebeuren dat een speler die op het veld het eerste lijnteam niet haalt, voor het eerste zaalteam wél wordt geselecteerd. En dat de beste speler op het veld het eerste zaalteam niet haalt.

Dat zorgt uiteraard voor een sterker zaalteam. Daar komt nog bij dat op ‘zaal-kwaliteiten’ geselecteerde teams meestal kleiner. Zo’n team gaat van 14 veldspelers naar 9 á 10 zaalspelers. Ook dat maakt het team in beginsel sterker omdat het verval in kwaliteit kleiner is.

Steeds meer clubs kiezen voor deze aanpak. Het gevolg is dat het gemiddelde  kwaliteitsniveau omhoog gaat. Als club willen we die slag niet missen. Daarom kiezen gaan we (voorlopig alleen) bij de MC komend zaalseizoen selecteren op ‘zaal-kwaliteiten’.

Concreet: komend zaalseizoen hebben we dus niet alleen een MC1 en een MC2 maar ook een MC12. Van 2 veldteams maken we de 3 zaalteams: MC1, MC12 en MC2.

Die 3 teams worden ingedeeld op ‘zaal-kwaliteiten’. In de MC1 zitten de circa 9 spelers waarvan we denken dat die het beste uit de voeten kunnen in de zaal. Dat kunnen spelers zijn uit zowel de MC1 als uit de MC2. In de MC12 zitten de spelers die daar net tegen dat niveau aan zitten. In de MC2 zitten de overige spelers uit de (veld) MC1 en MC2.

Dat heeft uiteraard consequenties. Een deel daarvan is praktisch: trainingen, trainers, coaches, keepers etc. Bovendien komt er voor MC een ‘zaal-selectietraining’. Op al die zaken komen we op korte termijn terug, zodra we weten over hoeveel zaalcapaciteit we beschikken.

Een andere consequentie is uiteraard dat de MC1 en MC2 straks deels worden gemengd. Het kan dus zijn dat je straks een week of 10 even niet bij je BFF in het team zit. Of dat je even moet slikken omdat je de zaalselectie niet haalt, terwijl het op het veld juist zo lekker gaat...

Uiteraard hebben we die wat stekelige consequenties meegenomen in onze overweging om dit in gang te zetten. En mede daarom is dit een pilot. Aan het eind van het zaalseizoen evalueren we hoe we deze aanpak met z’n allen hebben beleefd. Overigens beperkt de pilot zich niet tot de MC1. Ook de JA loopt hierin mee.