Nieuws afbeelding TC nieuws 30 - 8

(Jongste)jeugdtraining: elke week een nieuwe BFF

De jeugdtrainingen ‘nieuwe opzet’ lopen gesmeerd. De kinderen hebben het naar hun zin en zijn hard aan het werk. Aan ‘de andere kant van het hek’ werd links en rechts een beetje verbaasd gereageerd op het feit dat er niet in teams maar in groepjes getraind werd. Daar zit een idee achter.

De trainingen van de E’tjes, de F’jes en de 8-tallen beginnen met het creëren van groepen van gelijke omvang. Dat gaat niet per team. Elk kind wordt dus ingedeeld met kids die hij/zij kent, die hij/zij een beetje kent en kinderen die hij/zij nooit eerder heeft gezien.

De kinderen nemen dat binnen enkele seconden voor kennisgeving aan. Ze worden zo in beslag genomen door de oefenstof dat het geen enkel punt is. Of ze elkaar al jaren kennen of net voor het eerst zijn tegengekomen: de een helpt de ander. Zowel bij het begrijpen van de oefening als bij het uitvoeren. Gaandeweg worden er nieuwe vriendschappen gesloten. Elke week een nieuwe BFF - hoe leuk is dat!

Dat het ‘leuk’ is, is niet de enige reden dat we op deze manier werken. Een tweede reden is een praktische: door de teamstructuur los te laten, kunnen we gelijke groepen vormen. Zodoende hebben we op elke oefening in de caroussel een gelijk aantal hockeyers. Daarmee bereiken we precies wat we willen: iedereen komt evenveel in zicht en aan bod.

Op deze trainingen richten we ons voor 100% op techniek: push, dribbel, flats, positie van je handen, voetenwerk, je houding en ga zo maar door. Daarvoor hoef je niet met je teamgenoten in een groepje te zitten.

En tactiek dan? Veld groot houden (of juist niet), over- en samenspelen en al die andere zaken die je nodig hebt om een wedstrijd te winnen?

Voor de 3- en de 6-tallen is dat nog even ondergeschikt aan techniek. Leuk als je hebt geleerd waar de ruimte ligt, maar je hebt er niets aan als je de bal daar niet heen geflatst of gepusht krijgt. Geldt ook voor de 8-tallen, al begint op die leeftijd inzicht en begrip een rol te spelen. Techniek is en blijft de basis en dit is dé leeftijd om dat aan te leren. Daarom is techniek op dit punt in de carrière van onze jongste hockeyers prioriteit nummer 1.

De ‘tweede’ training is een mooi moment om inzicht en begrip te trainen. Die is team-gericht. Voor die training faciliteert de club met alle plezier ruimte, materialen en zelfs oefeningen. De trainer echter, die moet uit de ouders komen. Zie ook dit artikel met de meest gestelde vragen over de trainingen (klik hier)