Nieuws afbeelding TC nieuws 11 - 6

Nog even over de teamindeling van de D-jeugd…

We schreven er al eerder over (link onder dit artikel) maar voor de zekerheid hebben we de belangrijkste punten en consequenties van de nieuwe competitie-opzet en teamindeling van de D-jeugd voor u op een rijtje gezet.

LET OP: dit artikel leest het beste op een desktop vanwege de beperkingen van de app - sorry voor het ongemak.

• Deze vernieuwing is geïnitieerd door de KNHB. Daarin staat centraal dat sport voor kinderen tot en met de D-jeugd vooral gericht moet zijn op plezier maken, ontdekken en techniek ontwikkelen.
  • Zichtbaar onderdeel van dat beleid is bijvoorbeeld dat districtsteams, play-offs en Nederlands/Districtskampioenschappen voor D-junioren vervallen.
  • Er komt een eerste lijnteam voor zowel jongens als meisjes. Dat team speelt 1e klasse (als de club daarvoor kiest)
  • Voor de breedteteams worden er clusters gemaakt van gelijkwaardige teams. Afhankelijk van de omvang van de lijn kunnen dat clusters zijn van 2, 3 of 4 teams.
  • Teams in dezelfde cluster zijn even sterk en spelen in dezelfde klasse. Dat kan variëren van de 2e tot en met de 6e klasse.
  • De verschillende klassen worden horizontaal ingedeeld: er bestaat dus geen verschil tussen (we noemen maar wat) de 3e klasse A en de 3e klasse F.
  • De club bepaalt (in alle redelijkheid) in welke klasse een bepaalde cluster wordt ingedeeld.
  • Automatische degradatie/promotie op basis van resultaten bestaat (voor D-junioren) niet meer

Met bovenstaande in het achterhoofd, gaan we komende dagen de teams indelen. Ook daarin slaan we een (deels) andere weg in. Ook daarover publiceerden we op de site al de ins en outs (link onder dit artikel). En ook wat dat betreft hebben we de highlights voor u op een rijtje gezet:

• Er is een aantal spelers waarover de coaches/trainers het eens zijn dat ze thuishoren in het eerste lijnteam. Die ‘zekerheidjes’ nodigen we niet uit voor de selectietraining. Ze kregen daar inmiddels bericht over.
  • Voor de selectietraining nodigen we de spelers uit waarvan coaches, trainers, lijnco’s en TC het idee hebben dat ze een kans maken op selectie in het eerste lijnteam. Ook zij kregen daar inmiddels bericht over..
  • Als je geen mail hebt ontvangen, wordt je ingedeeld in een team in een cluster met daarin meerdere gelijkwaardige teams.
  • Spelers die adh van de selectietraining alsnog afvallen voor het eerste lijnteam, worden ingedeeld in de eerste cluster. Let op: je kan dan zowel in de D2 als in de D3 terechtkomen - we moeten die teams tenslotte zo gelijkwaardig mogelijk indelen.
  • De breedte-teams worden ingedeeld aan de hand van de informatie die gaandeweg het jaar werd verzameld door coaches, trainers en lijnco’s.
Let op: als je wensen hebt mbt de indeling (bijvoorbeeld bij vriend(in)en of toch liever wel/niet in een team waar wat serieuzer wordt getraind en gespeeld) laat het weten: [email protected] We gaan ontzettend ons best doen om daar rekening mee te houden. Doe dat wel snel!

Nog even over de clusters
Clusters bestaan zoals gezegd uit gelijkwaardige teams die in dezelfde klasse spelen. Om een concreet voorbeeld te geven: de MD2 en de MD3 zitten in dezelfde cluster, zijn even sterk en spelen in dezelfde klasse. In helder Nederlands: de MD2/JD2 is dus niet ‘hoger’ dan de MD3/JD3.

Om de gelijkwaardigheid binnen de clusters te onderstrepen, zouden we alle D-teams het liefst een neutrale naam geven: MD-groen, MD-blauw en MD-oranje in plaats van MD2, MD3 en MD5. We onderzoeken of we dat ‘intern’ voor elkaar kunnen krijgen. Dat lukt de bond in elk geval niet. In Lisa heet de JD4 komend seizoen dus gewoon JD4 en de JD5 JD5 - ook al zijn ze even sterk en spelen ze in de zelfde klasse.

Artikelen waar in dit bericht naar wordt verwezen:
Over de nieuwe competitie-opzet van de D-jeugd:
Over selecties, trainigen en eerste lijnteams