Nieuws afbeelding TC nieuws 14 - 5

Nieuwe competitie-opzet voor D-jeugd

De KNHB heeft een nieuwe opzet voor de competities van zowel de D- als de C-junioren aangekondigd. Die gaat volgend seizoen in. In dit artikel gaan we in op de veranderingen voor de D-jeugd.

De wijzigingen voor komend seizoen vertalen de (nieuwe) uitgangspunten van de KNHB. Daarin staat centraal dat sport voor kinderen tot en met de D-jeugd vooral gericht moet zijn op plezier maken, ontdekken en techniek ontwikkelen.

Dat betekent onder meer dat de KNHB de prestatiedruk zoveel mogelijk wil wegnemen. Om het goede voorbeeld te geven, verhoogde de bond onlangs de selectieleeftijd voor districtsteams naar de C-leeftijd. Ook de play-offs en Nederlands/Districtskampioenschappen voor D-junioren vervallen.

Andere richtlijnen zijn bijvoorbeeld niet vaker dan twee keer per week trainen en het "dringende advies” om kinderen tot hun 14e bij hun eigen club te laten spelen in plaats van op jonge leeftijd over te stappen naar een ‘grotere’ club.

Het streven naar minder prestatiedruk is ook terug te vinden in de opzet voor de competitie. De (sub)topklasse vervalt. De teams die nu in die klasse spelen, spelen volgend seizoen 1e klasse, net als teams die momenteel 1e klasse spelen. Clubs hebben meer dan voorheen de mogelijkheid om aan te geven of ze een team in die competitieve omgeving willen laten uitkomen. Grote clubs zullen dat vrijwel altijd doen. Kleine(re) clubs alleen als ze een goede lichting hebben.

De overige teams spelen in de 2e tot en met de 6e klasse. Binnen die klassen wordt horizontaal ingedeeld. 2e klasse A is dus net zo sterk als 2e klasse D.

De KNHB streeft er naar dat we teams voor de 2e tot en met de 6e klasse formeren in gelijkwaardige clusters. Als club bepalen we zelf hoe we dat vormgeven. Het kan dus zijn dat we de JD1 inschrijven voor de 1e klasse en een cluster maken met de JD2 en de JD3 waarbij die teams (JD2 en JD3) dus gelijkwaardig zijn. Een cluster kan (afhankelijk van de omvang van de club) ook bestaan uit meer dan 2 teams. Een cluster met een gelijkwaardige MD5, MD6 en MD7 is dus ook mogelijk.

In welke klasse een team vervolgens speelt, bepaalt de club en in mindere mate de KNHB. Omdat er teams zijn die gelijkwaardig aan elkaar zijn (in dezelfde cluster) kan het zijn dat we straks 2 teams uit dezelfde cluster in de 3e klasse hebben spelen, geen teams in de 4e klasse en 3 teams in de 5e klasse.

Automatische degradatie/promotie op basis van resultaten bestaat voor de D-junioren niet meer. Na een competitie van 6 wedstrijden kan de club een team wel opgeven voor een andere klasse. Valt het tegen, dan gaat dat team aan klasse lager spelen. Gaat het juist (te) makkelijk, dan schuift het team een klasse omhoog. De KNHB kijkt in de winter, tussen de competities in, mee met dit proces. Zij hebben immers een bredere blik op de (niveau)verschillen in de diverse klassen.

Alles in de nieuwe opzet is er op gericht elke speler en daarmee het team een zo plezierig mogelijk, spannend en uitdagend mogelijk seizoen te bezorgen. Daarom (en ook dat is nieuw) kunnen de teams na elke periode opnieuw worden ingedeeld. Bijvoorbeeld als blijkt dat een speler/speelster zich sneller of wat trager ontwikkelde dan vooraf was voorzien.

Deze opzet is behoorlijk vers van de pers. We zijn als TC aan het inventariseren wat een en ander concreet voor gevolgen heeft en hoe we daar mee om kunnen en moeten gaan. Zodra er wat dat betreft duidelijkheid is, bent u de eerste die het hoort.