DSC_2315.JPG DSC_2353.JPG DSC_2403.JPG DSC_2568.JPG DSC_2577.JPG DSC_2686.JPG DSC_3553.JPG DSC_3588.JPG DSC_3600.JPG Soest  Jeugd.png Soest huldiging.png Soest Jeugd meisje.png Soest Jeugd nieuwe veld.png
Nieuws afbeelding TC nieuws 1 - 6

KNHB: geen selectietrainingen meer onder 12 jaar – en hoe we daar mee omgaan

Het was deze week uitgebreid in het jeugdjournaal en op de radio keuvelden de volwassenen er lustig over door; de ‘oekaze’ van de KNHB dat selectietrainingen voor kinderen in de basisschoolleeftijd niet meer zijn toegestaan. Hoe staan we daar als club tegenover?

De timing van de KNHB was om te zoenen: terwijl overal in Nederland kinderen zich zenuwen maken om de selectietrainingen die volgende week gehouden worden, blaast de KNHB snoeihard in de toeter. Ja, dat neemt de stress wel weg bij de kids…

Voordat we komen bij het standpunt van de club, even dit: wat in alle herrie rondom het bericht verloren gaat, is dat het niet gaat over wel of niet selecteren van basisschoolkinderen maar om wel of geen selectietraining.

Kortom: selecteren hoort er bij, maar dan zonder het instrument selectietraining.

Wat betreft het selecteren van D-jeugd (maar daar hadden we u op de site al eerder over bijgepraat) kondigde de KNHB al eerder aan dat de clubs worden verondersteld een ‘eerste lijnteam’ te maken en daarna gelijkwaardige teams te clusteren. Kortom bijvoorbeeld een cluster van D2 en D3 met de fanatieke hockeyers en een cluster van D4, D5 en D6 met spelers die het tellen van wolken en vlinders net zo belangrijk vinden als scoren. Hoever een club daarin kan gaan, hangt natuurlijk sterk af van de omvang. Kampong heeft meer mogelijkheden dan wij en wij op onze beurt weer meer dan - noem eens wat - Holestick.

Wat betreft selectietrainingen: we hebben ze (nog) niet afgeschaft. We hebben ze wel anders opgezet. Hebben we u kort geleden ook over bijgepraat. In het kort: we nodigen alleen de spelers uit waarvan we denken maar niet zeker weten dat ze een eerste lijnteam aankunnen. Spelers waarvan we zeker weten dat ze het kunnen en spelers waarvan we zeker weten dat ze het niet kunnen, nodigen we dus niet voor zo’n selectietraining. Dat geldt overigens niet alleen voor de D-jeugd.

Het streven is om volgend jaar omstreeks deze tijd geen selectietraining voor de D-jeugd meer nodig te hebben. Niet alleen omdat de bond dat zo graag wil, maar omdat we zelf ook niet overtuigd zijn van de waarde van dat instrument bij kids van 10, 11 en 12 jaar. Tegen die tijd hebben, als het goed is, onze rapportagesysteem zodanig op orde, dat we zonder selectietraining kunnen bepalen wie zich in welk D-team het beste thuis zal voelen.

Voor de nog jongere leden is het verhaal nog even wat anders. Van de 6- naar de 8-tallen en van de 8-tallen naar de D worden de teams opnieuw ingedeeld. Kan niet anders, omdat de teams groter worden. Bij die indeling hanteren we het criterium dat we net ook al voorbij zagen komen: we maken teams met spelers die het tellen van wolken en vlinders net zo belangrijk vinden als scoren en teams met kinderen die onderweg naar het volgende doelpunt geen oog hebben voor de natuur.

Links:

Op onze website over nieuwe opzet D-jeugd: https://mhcsoest.nl/site/default.asp?Option=51&Nieuws=1428

Op onze website over selectiebeleid en –trainingen: https://mhcsoest.nl/site/default.asp?Option=51&Nieuws=1445

Jeugdjournaal over dit onderwerp: https://www.npo.nl/nos-jeugdjournaal/30-05-2018/POW_03683441

NPO radio: de KNHB vs Jacques Brinkman die (what’s new) tegen is: https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/457948-hockeybond-stop-met-stressvolle-selectietrainingen-voor-jeugd