DSC_2315.JPG DSC_2353.JPG DSC_2403.JPG DSC_2568.JPG DSC_2577.JPG DSC_2686.JPG DSC_3553.JPG DSC_3588.JPG DSC_3600.JPG Soest  Jeugd.png Soest huldiging.png Soest Jeugd meisje.png Soest Jeugd nieuwe veld.png
Nieuws afbeelding TC nieuws 19 - 5

Seizoen ‘18/’19: selecties, trainingen en eerste-lijnteams

In dit artikel delen we graag met u hoe we komend seizoen omgaan met de eerste lijnteams, trainingen en de selectieprocedures. Gaat u er even rustig voor zitten. Het is veel, maar de moeite waard…

Komende weken worden zo’n 800 jongens en meisjes ‘gewogen’ een ingedeeld voor komend seizoen. Geloof ons: we gunnen iedereen een plek in het team waar hij/zij op z’n plek is en zich thuis voelt. 

Mede daarom hebben we vorig jaar bij de JC-jeugd een pilot gedraaid. Spelers werden daarbij vaker beoordeeld, tijdens trainingen én wedstrijden, door meer trainers/coaches. In een notendop: zorgvuldiger dan deze procedure is menselijkerwijs bijna onmogelijk.

Bij de evaluatie van die pilot kwamen we tot de conclusie dat die (gigantische) investering in tijd en moeite niet loonde. De pilot was uitvoerig en zorgvuldig maar leidde nauwelijks tot een beter resultaat.

Maar als het ‘m niet zit in meer zorgvuldigheid, waarin dan wel…?

Tot voor kort bestond de selectieprocedure uit rapporten en een centrale training. Voor de selectietraining werden veel spelers uitgenodigd. We vonden namelijk dat we iedereen een kans moesten geven om te laten zien wat hij of zij waard is. Dat gebeurde met de allerbeste bedoelingen, maar efficiënt was het niet: alles liep door elkaar, van ambitieuze pitbulls tot gezelligheidshockeyers.

Om dat proces te stroomlijnen gaan we dit jaar voorselecteren. In elke lijn (van MD tot JA) zit een aantal spelers waarover de coaches/trainers het eens zijn dat die thuishoren in het eerste lijnteam. In de ene lijn zijn dat 3 spelers, in een andere 8. Die ‘zekerheidjes’ nodigen we niet uit voor de selectietraining. Waarom zouden we?

Om misverstanden te voorkomen: wat is nou precies "een zekerheidje"? Een zekerheidje is een speler waarvan alle betrokken coaches, trainers, lijnco’s en TC-leden het unaniem eens zijn dat die speler in het eerste lijnteam thuis hoort. Twijfelt één van de betrokkenen, dan is de speler geen ‘zekerheid’. Dan krijgt hij/zij een uitnodiging voor de selectietraining.

Wie we verder uitnodigen voor de selectietraining? Iedereen waarvan coaches, trainers, lijnco’s en TC het idee heeft dat ze wellicht een kans maken op selectie in het eerste lijnteam.

Omdat de ‘voorgeselecteerde zekerheidjes’ ontbreken, is de selectietraining overzichtelijker en homogener. Coaches/trainers hebben daardoor meer tijd en focus om de spelers te beoordelen waarvan het er niet meteen op het allereerste gezicht duimedik bovenop ligt dat ze selectiespelers zijn. Maar die het misschien wel zijn.

Het uitnodigingsbeleid voor die selectietraining zal (bij gebrek aan een beter woord) ‘ruimhartig’ zijn. Tegelijkertijd zal niet iedereen een uitnodiging ontvangen. Want ook hier geldt: waarom zouden we? Als alle trainers, coaches et cetera het er unaniem over eens dat je andere kwaliteiten hebt dan die nodig zijn om in een eerste lijnteam te hockeyen, waarom zouden we je dan laten opdraven op een selectietraining?

Aan de hand van de selectietraining, wordt zowel het eerste als (deels of geheel) het tweede lijnteam geformeerd. Soms ook de basis voor het derde lijnteam.

Voor de samenstelling van de overige teams, vraagt de ene lijn om een andere aanpak dan de andere. Daarom maakt de TC samen met de lijnco’s en coaches/trainers per lijn een plan op maat. Er worden uiteraard (selectie)trainingen georganiseerd.

Het zullen niet alleen hockeyvaardigheden zijn die bepalen wie in welk team terecht komt. De speler die het heerlijk vindt om twee keer per week keihard te trainen, moet je niet in een team zetten met iemand die het belangrijk(er) om in de dug-out met een aantal vriend(inn)en de laatste stand van zaken door te nemen. Die persoonlijke wensen, mentaliteit en karakter zullen meer dan ooit de rode draad zijn bij het formeren van de breedteteams.

We durven niet te beloven dat we aan alle persoonlijke eisen tegemoet kunnen komen. De ene lijn biedt meer speelruimte dan de andere. Maar we gaan ons uiterste best doen.

Heb je nu al wensen wat betreft volgend jaar? Laat ze dan weten aan je lijnco. Die speelt in dit proces een belangrijke rol.

Wat is een selectieteam?
Over wat nu wel een selectieteam is en wat niet, blijkt soms een misverstand te bestaan. Voor de duidelijkheid: elke lijn heeft één selectieteam en dat is het eerste lijnteam.

Trainingen in ‘18/’19
De TC streeft er naar voor elk team minimaal één training per week te organiseren die wordt gegeven door een professional of iemand met vergelijkbare kwaliteiten. Uitzondering hierop is de Jongste Jeugd (zie ook dit artikel) en eerste lijnteams.

Als een team vaker wil trainen, dan kan dat natuurlijk. Als club faciliteren we dat door een veld te reserveren, het licht te laten branden en materiaal ter beschikking te stellen. Die ‘tweede trainer’ moet het team zelf regelen. Dat kan een vader/moeder zijn, een (aanzienlijk) oudere broer/zus, iemand uit een ander team van een oudere lichting, of zelfs iemand van buitenaf. De TC houdt hierbij de vinger aan de pols.

Training/coaching eerste lijnteam
Elk eerste lijnteam wordt gecoacht en getraind (2x per week) door een professional of iemand met vergelijkbare kwaliteiten. Als een team 3x per week wil trainen, dan kan dat maar moet het team (in overleg met de TC!) zelf voor de ‘derde trainer’ zorgen.

Onevenwichtigheid begeleiding breedte en eerste lijn
W horen regelmatig het bezwaar dat spelers in een eerste lijnteam meer ‘hockey voor hun contributie’ krijgen dan breedte-spelers. Daar zijn we zelf ook ongelukkig mee. Daarom komt er bij de volgende ALV een plan op tafel om spelers in eerste lijnteams meer contributie te laten betalen. Het voorstel is €65 per speler per seizoen.

Aangepaste competitie-opzet C-jeugd
Net als de D-jeugd heeft ook de C-jeugd komend seizoen een aangepaste opzet van de competitie. De voor-competitie verdwijnt en elk team speelt twee kortere, maar volwaardige veld-competities: één voor en een na de zaalperiode. Als club kunnen we (ook dat is nieuw) aangeven in welke klasse een team moet worden ingedeeld. Na de eerste competitie kan dat wijzigen maar kan de club (nieuwtje nummer 3) ook besluiten om de samenstelling van de teams aan te passen.

Wie, wat, waar en wanneer….
De komende weken krijgt alles wat u net las handen en voeten. We zijn druk met het ‘contracteren’ van zowel betaalde als vrijwillige coaches voor volgend seizoen, het werven van trainers en het dichttimmeren van het trainingsschema en nog veel meer. We streven er naar om alles rond, duidelijk en zwart op wit te hebben voordat we met z’n allen op vakantie gaan.