DSC_2315.JPG DSC_2353.JPG DSC_2403.JPG DSC_2568.JPG DSC_2577.JPG DSC_2686.JPG DSC_3553.JPG DSC_3588.JPG DSC_3600.JPG Soest  Jeugd.png Soest huldiging.png Soest Jeugd meisje.png Soest Jeugd nieuwe veld.png
Nieuws afbeelding Communicatie Commissie 12 - 6

je conditie vasthouden in de zomer

Beste sporters,

Het seizoen 2015/2016 zit er op. Een seizoen waarin een ieder positieve momenten heeft gekend, maar ook wel negatieve momenten. Dit op zowel sportief vlak, maar misschien ook wel lichamelijk.

Het afgelopen seizoen hebben wij voor het eerst in zijn geheel kunnen screenen op blessures van (jeugd)leden die zich hebben aangemeld bij ons op het blessurespreekuur. Met de komst van het blessurespreekuur op de dinsdagavond is er de mogelijkheid gekomen om bij een blessure zo snel als mogelijk adequate en deskundige hulp te vragen.

Wat als prettig werd ervaren was dat er een korte lijn aanwezig was van sportclub naar fysiotherapeutische deskundigheid. Zowel vanuit leden, ouders, bestuursleden en trainers. Uiteraard ook andersom. Door hoor en wederhoor zijn er ervaringen en kennis uitgewisseld en is hiermee een stap gezet naar een verbeterd gezondheidsprofiel op curatief en zeker preventief gebied.

Helaas zijn er ook leden geweest die te kampen heb gehad met langdurige blessures. Vooral in de E- en D-jeugd waren groeipijnen aan de knie en de hiel veelvuldig te zien. Door de snelle groei van de botten, krijgen de spieraanhechtingen het zwaar te verduren. Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op dan de belasting terug te brengen. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel om fit te blijven.

Door gerichte oefeningen is het mogelijk de belastbaarheid, de hoeveelheid belasting die een kind aankan, te verhogen. Daarbij helpen goede voeding en voldoende slaap ook een kind in deze periode van groei. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis en eieren stimuleren de groei(spurt) op een positieve manier.

Nu de zomer eraan komt is dan ook de vraag: "hoe blijf ik in conditie van de zomer”? Allereerst hoef je niet alleen maar door te gaan met sporten. Even niets doen is niet slecht en je bent ook niet in 1 keer niet fit. Ga na een aantal weken bijvoorbeeld fietsen, hardlopen, baantjes zwemmen, skeeleren. En de jeugd? Naast de activiteiten die net genoemd zijn, ga lekker buiten spelen! Zorg dat je actief blijft en een basisconditie blijft behouden. Laat jeugd tijdens de zomerreces geen explosieve activiteiten uitvoeren. Dus geen sprintoefeningen, anders is de kans aanwezig dat de bovenbeenspieren of kuitspieren te hard gaan trekken aan de groeigevoelige gebieden van de knie of de hiel.

Vanuit deze basis is het prima mogelijk om in de tijd de conditie te verbeteren. Denk aan duurloopjes of intervallen waarbij het tempo een paar tandjes omhoog gaat tijdens het sporten.

Mochten er vanuit leden of ouders zijnde hierover vragen zijn dan zijn wij ten aller tijde bereikbaar voor advies. Daarbij zijn er op MHC Soest trainers als Maarten Manjoero of Nina de Ruig die vanuit hun trainerspapieren weten hoe je het beste fit kunt blijven tijdens de zomer en dit uit te bouwen totdat de trainingen weer beginnen. Vooral voor de jeugd is dit heel verstandig om blessures te voorkomen.

Binnen Lijf & Visie is het mogelijk om gebruik te maken van onze Zomerstop-Actie. Dit houdt in dat er de mogelijkheid is om tijdens de zomerstop te sporten om fit te blijven of om juist fit te worden. Voor 75,- per persoon tot 1 september, zonder aanmeldkosten en sporten wanneer het meest geschikt is onder deskundige begeleiding. Dit is een actie voor zowel leden als niet-leden van MHC Soest. Na 1 september eindigt de actie automatisch. Mocht u geïnteresseerd zijn en wilt u meer informatie hier over willen weten neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of035-6030504.

Tot slot, het blessurespreekuur zal weer hervat worden op medio augustus. Hier komen wij nog op terug.

Een fijne vakantie toegewenst en sportieve groeten,

Michael Vet

Manueel- en sportfysiotherapeut Lijf & Visie

Hoofdsponsor

Instagram